Familieopstellingen

therapie

Workshop Familieopstellingen 
De kracht van familiebanden in de relatie met jezelf, in je partnerrelaties, ouder-kind relatie en op het werk. Wil je meer inzicht krijgen in je familiedynamieken? Zit je met bepaalde terugkerende patronen en je weet niet waar ze vandaan komen? Zoek je antwoorden op levensvragen?

 

We zijn allemaal onderdeel van een familiesysteem. In het ideale familiesysteem staat iedereen op zijn plaats, is er een evenwicht tussen geven en nemen en wordt er niemand buitengesloten of vergeten. Wanneer dit het geval is dan stroomt een systeem, en dus ook het leven van diegenen die er deel van uitmaken.

 

In realiteit loopt het vaak anders. Familiesystemen geraken uit balans, omdat iemand wordt uitgesloten/ vergeten (dit kan ook gaan over een geaborteerd kind), omdat iemand meer geeft dan hij krijgt of dient te geven, of omdat iemand niet op zijn plaats staat in het systeem (denk aan parentificatie). Het geheel blokkeert en de stroming hapert. Je voelt dat er iets speelt, dat er bepaalde zaken steeds terugkomen in je leven, dat iets je blokkeert in het leven, maar je kan je vinger er niet op leggen. Wat is er toch mis?

 

Voor wie is deze workshop?

Voor iedereen die het gevoel heeft vast te zitten, en hiervoor geen duidelijke oorzaak kan benoemen. Voor mensen die zich vervreemd voelen van hun familie, van hun wortels, van zichzelf. Voor iedereen die worstelt met verslavingsgedrag, relatieproblemen, moeite met verbinden.

 

Hoe gaan we te werk?
De persoon die een bepaald probleem of thema heeft waar hij/ zij mee worstelt zet zijn familie gevoelsmatig neer in EEN OPSTELLING, waarbij hij sommige andere deelnemers vraagt om een bepaald persoon uit de familie te vertegenwoordigen (REPRESENTANTEN). Door de manier waarop de personen een plaats krijgen in de ruimte en door de gevoelens die de representanten ervaren komt er veel informatie vrij over de werking van zijn/ haar familiesysteem.

 

Wat heb je nodig voor een  ‘eigen opstelling’?
Je hebt een thema nodig: een probleem of iets waar je mee worstelt. Dat kunnen relatie-, opvoedingsproblemen, een ziekte of wat dan ook zijn.


Representant
Als representant aan een familieopstellingen deelnemen is magisch en leerrijk, want onbewust verwerk je ook eigen stukken. Al stap je als representant in het systeem van de ander, toch worden ook eigen thema’s geraakt. Ik zeg altijd: je wordt niet voor niets gekozen als representant, het is dat je daar behoort te zijn. Representant zijn doe je altijd vrijwillig. Je mag altijd weigeren.

Praktische informatie